2011. június 23., csütörtök

Száraz bőrűek, figyelem!

Igazi bőrápoló csoda hagyta el a szappanöntő formát a napokban. Kifejezetten száraz, érzékeny, viszkető bőrűeknek  állítottam össze mostani készítményemet.



Bázisként pálmavajat és kecsketejet használtam, majd a fennmaradó zsírkomponenst megtöltöttem minden földi jóval, hámsejtjeink legnagyobb örömére. Így találtok benne olívaolajat a feszes, fiatalos bőrért, napraforgóolajat az egészséges hámsejtműködésért, ricinusolajat a faggyúmirigyeknek, majd jön az új nagyágyú, a mangóvaj. A mangóvaj az egyik leggyorsabb felszívódású növényi olaj, rendkívüli hidratáló hatása a sheavajéval vetekszik, lassítja a bőr kiszáradását. Bőrregeneráló, nyugtató hatású, megelőzi az irritált bőr kipirosodását. Illatosításra kubebaolajat használtam, mely citromos-gyümölcsös illatával kellemes friss, nyári hangulatot teremt fürdőszobánkban. A kubebaolaj bőrnyugtató, fertőtlenítő hatása mellett számos egyéb hatással is rendelkezik. Aromaterápiás felhasználása során gyakran alkalmazzuk enyhe depresszió, stressz kezelésére.

2011. június 19., vasárnap

Üde felfrissülés a kánikulában!

Nagyon nagy lelkesedéssel vágtam bele legújabb szappanomba. Ez egy tipikus nyári szappannak készült, emellett kiválóan alkalmazható számos bőrproblémára, mint például gyulladt, pattanásos bőrre, ekcémára, pikkelysömörre, gombás fertőzésekre. Fokozza a bőr regenerálóképességét, folyamatos használat mellett nincs szükség hidratáló krémek használatára sem. Száraz bőr esetében a sóréteg lezárja a bőr felszínét, ezáltal csökkenti annak párolgását, zsíros bőrnél pedig segít beállítani az optimális faggyútermelést. Ideális fiatal, pattanásos bőrű embereknek, használatával megelőzhető a bolti forgalomban kapható, szárító hatású tini kozmetikumok alkalmazása.
Magas sótartalma miatt tisztítóhatása és habzása csekély, éppen ezért azoknak javaslom, akik a rekkenő nyári hőségben szeretnek naponta többször zuhanyozni. Üdítő felfrissülésben lesz részük!


Folyadékként ismét kecsketejet választottam, a zsírbázist pedig pálmavaj és olívaolaj képezi. Mindezt 100 g ricinusolajjal fejeltem meg, amely kiválóan szabályozza a bőr faggyúmirigyeinek működését. A szárazanyagtartalom közel 50%-át képezi a himalájai só, amely a sófélék közül az egyik legalkalmasabb kozmetikai felhasználásra. Illatosításra egy kellemes nyári illatot, az első szappanomnál bevált Naturland Wellness illóolajkeveréket használtam (ilang-ilang, vanília, édes narancs). 

2011. június 11., szombat

Barátom a körömvirág

Itt a körömvirág szezon, ami engem is megihletett szappanügyileg. Ezen a délutánon ismét két adag szappan került ki a kezem alól.


Mai első szappanomhoz folyadékkomponensként kecsketejet választottam. A kecsketej előnyös tulajdonságairól, mint táplálékról már rengeteg helyen lehet hallani, viszont a bőrápolásban sem elhanyagolható alapanyag. Magas vitamintartalma (A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitaminok) és Q10 koenzimtartalma miatt elsőrangú választás száraz, érzékeny bőrre. Ezt az ápoló, regeneráló hatást erősíti a bázisolajak (pálmavaj, kókuszvaj) mellett a hozzáadott mandulaolaj is, az olívaolaj pedig fiatalossá, feszessé varázsolja bőrünket. A frissen szedett körömvirágszirmokat 10 napig mandulaolajba áztattam, ezt utolsó komponensként tettem bele, így a mandulaolaj és körömvirág hatása dominál a szappanban. A körömvirág gyógyhatása fokozza a kecsketej áldásos működését, kiváló gyulladáscsökkentő, serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait. Tökéletesen alkalmazható gombásodásra illetve különböző nőgyógyászati problémákra.



Következő szappanom alapja szintén kecsketej, pálmavaj illetve kókuszvaj. Ez egy tipikus gyógyszappan lett, amely sokrétűen alkalmazható ekcémás, allergiás, pikkelysömörös bőrre éppúgy, mint gyulladt, pattanásos bőrre. A körömvirág mellett frissen préselt aloe vera gél is került bele, amely fokozza a gyulladáscsökkentő hatást, valamint magas vitamintartalma miatt valóságos gyógyír a meggyötört bőrnek. Az olívaolaj fokozza a sejtek regenerációját, amihez magas E-vitamintartalma miatt kitűnő kombináció a napraforgóolaj. Sokadik titkos fegyverként pedig 50 g sheavaj is került bele, amely szintén számos hatása révén ápolja a bőrt. Zsírsavösszetétele nagyban hasonlít az emberi bőrt védő zsíremulzió természetes összetételére, ezáltal gyorsan felszívódik és hosszú távon hidratál. Csökkenti az ekcéma, pikkelysömör és allergiás bőrreakciók tüneteit, megakadályozza azok kiújulását.

2011. június 4., szombat

A kezdetek

Legelső, kísérleti jellegű szappanjaim - nagy örömömre - hatalmas sikert arattak.



Ennek a szappannak az alapjául kókuszvajat és olívaolajat választottam. Ápoló hatását a magas E-vitamin tartalmú napraforgóolajjal és ricinusolajjal fokoztam. A kakaóvaj különösen hidratáló, puhítja a a bőrt, ezáltal segíti a többi hatóanyag felszívódását. Tettem bele 10 ml teafaolajat is, ami rendkívül nagy fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása mellett szabályozza a faggyúmirigyek működését. Ezt a szappant problémás bőrűeknek ajánlom, nagyon jó habzása és krémessége miatt akár arctisztításra, borotválkozásra is alkalmas.




Második szappanom a kényeztetés felsőfoka. Elkészítéséhez bázisként pálmavajat és kókuszvajat használtam. A ricinusolaj kiváló választás száraz bőrűek számára, az olívaolaj pedig rendkívül jó sejtépítő, bőrmegújító hatású. A mandulaolaj a száraz bőr kozmetikumának egyik legfontosabb alapanyaga, nagyon hatásos a terhességi striák megelőzésében. Színezékként kakaóport használtam, illatanyagként pedig Naturland Wellness illóolajkeveréket, így pillanatok alatt ilang-ilang, vanília és édes narancs illatfelhőt varázsolhatunk magunk köré.